Csíky Antal
ALFA TÜKÖR

 

Versek

 

A versekről

Ahogy az Életvezetési kiskátéban írom, mindnyájunknak belső igényünk, hogy időnként módosult (megváltozott) tudatállapotban legyünk, amikor az EEG azt mutatja, hogy agyunkban az alfa és/vagy a théta hullámok vannak túlsúlyban, bár a többiből is van ilyenkor is.

S ahogyan ott részletezem, az imagináció, a kontempláció, a meditáció és a relaxáció mellett ingerözönnel (tánc, forgás) is előidézhető ez a kegyelmi állapot, ami a distresssz negatív következményeit segít közömbösíteni vagy meg is szüntetni lelkünkben és idegrendszerünkben.

Kiváltható ez az állapot elmélyült munka; hobbi, torna, hegymászás, stb. vagy akár beteljesült szerelem, örömöt adó és elfogadó szeretkezés (flow) hatására - avagy csak szemlélődés, "megszállott" olvasás, filmnézés hatására is. Nem szívesen teszem, de le kell írnom, hogy természetesen kóros-káros szerek (alkohol, anyag, gyógyszer) is módosult tudatállapotba visznek-vihetnek bennünket.

Sokunknak a művészettel való kapcsolat jelenti ezt a forrást.

Francia eredetű amatőr szó szeretőt-kedvelőt jelent, és először a művészetek hatását befogadó emberekre használták, később lett csak pejoratív jelentésű - ma a dilettánssal egyenértékű.

Nagyon sok mérnök, kutató, orvos, tanár ismerősöm vallja, hogy a napi 12 óra munka után számára az az igazi kikapcsolódás, ha láthat-hallhat-érezhet valami műalkotást, sokan a munkahelyükön is tartanak 1-1 képet, szobrot, illetve hallgatnak kazettát, cédét "háttér-információként" munka közben, vagy a -szünetben. Mások meg csak úgy a maguk örömére írnak, komponálnak vagy zenélnek, fotóznak-rajzolnak-festenek vagy "szoborkodnak" (Karinthy után szabadon).

Dr. Oláh Andorhoz, dr. Dicsőffy Durián Endréhez és sok más kollegához hasonlóan én is írok - 16 éves korom óta, 24 évesen jelentem meg először (egy utólag általam is hibásnak, álromantikusnak érzett gesztus miatt Apor Péter írói néven, amit 1991-ben a Remélem, hogy vagy című regényem megjelenésével váltottam át Csíky Antalra).