Csíky Antal
ALFA TÜKÖR

 

Csíky Antal:

Pszicho-Dekameron

könyvismertető

A XX. század elején már nem a gyógyíthatatlan betegségek elől menekülnek el az emberek a városból, mint Bocaccio idején - most éppen azért tanácskoznak a vidék csendjében egy konferencia-teremben, hogy kevesebb legyen a beteg.

Tíz hipnoterapeuta - hét nő és három férfi - naponta egy-egy olyan esetet ismertet és vitat meg egymással, melyek mindegyikében az a közös, hogy pszichés eredetű szexuális zavarokat kezelnek bennük hipnózisban vagy más módosult tudatállapotban.

A csak felnőtteknek szóló könyv lapjain olyan személyiségzavarok, beilleszkedési és párkapcsolati problémák, viselkedési és szexuális aberrációk okait ismerhetjük meg, amelyek a kora gyermekkortól rejtőzködhetnek egyes emberekben, mint időzített bombák - vagy mint lassan ölő mérgek. A robbanást, a méreg felszívódását a kívülállók számára érthetetlen, de a szakemberek számára éppoly logikus körülmények, események válthatják ki.

Az élet, pontosabban: a gyógyító praxis által diktált könyvben emberközelbe kerül a terápiás hipnózis, az NLP-nek rövidített neurolingvisztikai programozás, az autogén tréning - de megismerhetjük hús-vér emberként magukat a gyógyítókat is.

Az esetismertetéseket versek kapcsolják össze.

A könyv erőssége ezen felül mégis elsősorban az, hogy bővíti ember- s így önismeretünket is. Mindez, remélhetőleg, hozzájárul a tudományos ismeretterjesztés egyik fehér foltjának megszüntetése mellett ahhoz is, hogy jobban értsük és érezzük mind egymást, mind pedig önmagunkat.

 

Csíky Antal:

Az autogén tréningről

könyvismertető

Az autogén tréning rövid pszichoterápia: három hónap alatt megtanulható. Segítségével megszűnnek az idegi-lelki eredetű tünetek, zavarok, betegségek. A világon több millió ember ezzel a módszerrel dolgozza fel a stressz-okozta feszültségeket, főleg a vegetatív idegrendszer túlterheléséből fakadókat. Ilyenek pl. az alvás- és emésztési, valamint a szexuális zavarok, a magas/alacsony vérnyomás, és a keringési (főleg a szív-működéssel kapcsolatos) vagy légzési rendellenességek.

Eredményesen használható az autogén tréning az ún. pszichoszomatikus tünetek és betegségek megelőzésében, valamint a személyiség fejlesztésében. Hatására pl. javul az emberi kapcsolatokban a viselkedés, nő a tűrőképesség, hatékonyabb a tanulás, könnyebben ellenáll a személy az alkohol, a drog és a nikotin "csábításának".

Az autogén tréning gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt megtanítható, csoportosan és egyénileg is elsajátítható.

A könyv a szerző Lazíts, ismerd meg önmagad c. műve első részének bővített és átdolgozott kiadása (az alapmű eddig két kiadásban jelent meg).

Ez a könyv magyar és angol nyelven mutatja be az autogén tréninget, tájékoztatja az olvasót arról, hogy hol, kitől, hogyan sajátíthatja el ezt a pszicho-terápiás eljárást.

Az angol fordítás azért készült, hogy a környező országokban való terjesztés során a magyarul nem beszélő, de angolul ugyancsak tanuló emberek is haszonnal forgathassák a könyvet. Így nemcsak az ún. határon túli magyarok ismerkedhetnek meg az autogén tréninggel, de idegen anyanyelvű rokonaik, barátaik, ismerőseik is kedvet kaphatnak e módszer elsajátításához.

Kapcsolatfelvétel a szerzővel